9 maja 2025 r., w ramach programów Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa „Owoce i warzywa w szkole” i „Mleko w szkole” uczniowie klas I-III uczestniczyli w warsztatach związanych ze zdrowym żywieniem. Podczas zajęć zapoznali się z talerzem zdrowej żywności, rozpoznawali owoce i warzywa po kształcie i fakturze oraz przygotowali trzy rodzaje zdrowych koktajli owocowo-warzywnych. Warsztaty prowadziła dietetyk, pani Karolina Grajewska.
___________________________________________
„Program dla szkół” to unijny projekt koordynowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który polega na dostarczaniu dzieciom owoców, warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych. Głównym celem „Programu dla szkół” jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych poprzez dostarczanie uczniom produktów mlecznych oraz owocowo-warzywnych. Dzięki temu dzieci od najmłodszych lat poznają smaki zdrowych przekąsek.
Program obejmuje również działania o charakterze edukacyjnym i promocyjnym. Ich celem jest zwiększenie jego rozpoznawalności oraz budowanie świadomości rodziców i nauczycieli dotyczącej ich roli w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci. Działania edukacyjne, w których uczniowie uczestniczą, takie jak: wspólne przygotowywanie i spożywanie drugiego śniadania, zakładanie ogródków szkolnych czy organizowanie warsztatów kulinarnych, festynów oraz wycieczek tematycznych, poszerzają ich wiedzę na temat pochodzenia warzyw, owoców i produktów mlecznych. Ambasadorem „Programu dla szkół” jest postać Chrumasa – animowanego bohatera, który w zabawny sposób prezentuje dzieciom zasady zdrowego odżywiania. Można go zobaczyć na kanale YouTube „Program dla szkół”.
„Program dla szkół” to unijny projekt będący kontynuacją dwóch programów: „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole”.
Małgorzata Skrocka



