Nasz pobyt w Grecji (6)

19.10.2024 r. Głównym tematem dnia była ekologia regionu Macedonia Środkowa, w jednostce regionalnej Pieria. Uczniowie wyjechali do Katerini, gdzie zwiedzali miasto i w grupach przeprowadzali (w języku angielskim) wśród mieszkańców wywiady na temat ekologii. Zapytani przechodnie próbowali odpowiedzieć na 10 zadawanych przez uczniów pytań. Okazało się, że w mieście nie widać koszy czy kontenerów do segregacji śmieci, chociaż mieszkańcy deklarowali, że są. Natomiast jako najbliższy obszar chroniony wymieniali Park Narodowy Masywu Olimpu.

Dla uczestników projektu przeprowadzanie wywiadów w języku angielskim było nowym doświadczeniem i z pewnością wyzwaniem. Jednak wszyscy sobie doskonale z tym poradzili. Katerini liczy 56 tysięcy mieszkańców. Dla okolicy charakterystyczne są trzy kolory: błękit morza, zieleń gór i złocistość piaszczystych plaż.

Uczniowie dowiedzieli się też o greckim rolnictwie. Grecja zmierza w kierunku bardziej konkurencyjnego rolnictwa zorientowanego na rynek, dążąc do wytwarzania produktów wysokiej jakości. Wykorzystując przewagę różnych obszarów i regionów (między innymi żyzność gleb czy ukształtowanie terenu), rolnictwo przyczynia się do rozwoju greckiej wsi. Promowane jest bardziej ekologiczne i zrównoważone rolnictwo.

Po kolacji odbyła się dyskoteka. Dzień był pochmurny. Temperatura powietrza wynosiła 19ºC.

AM