Edukacja globalna w Grecji – cel 3

16.10.2024 r. Przy okazji udziału uczniów w programie Erasmus+ 14 w Grecji odbyło się trzecie spotkanie – prelekcja w miejscowości Nei Pori. Wzięli w nim udział uczniowie z SP w Judzikach i SP nr 3 w Ełku. Dotyczyło ono 3. celu zrównoważonego rozwoju: dobre zdrowie i jakość życia – zapewnić wszystkim ludziom w każdym wieku zdrowe życie oraz promować dobrobyt.

Andrzej Malinowski omówił to zagadnienie na przykładzie Grecji i całego świata. „Zapewniając bardziej efektywne finansowanie systemów opieki zdrowotnej, poprawę warunków sanitarnych i higieny, dostęp do lekarzy oraz ograniczając zanieczyszczenie środowiska, możemy poczynić znaczące postępy w ratowaniu życia milionów ludzi”.

Czynnikiem, który wpływa na wydłużenie życia jest zdrowa i zróżnicowana dieta, taka jak w Grecji i w całym regionie śródziemnomorskim. Grecy spożywają dużo owoców, warzyw, fasoli, orzechów i produktów zbożowych. Do gotowania i przyrządzania potraw stosują oliwę, umiarkowanie spożywają ryby i owoce morza, bardzo mało mięsa czerwonego i półtłustych serów. Bazują na świeżych produktach. Prowadzą aktywny tryb życia.

AM

Nei Pori. Uczniowie stoja przed nauczycielem, który trzyma w ręce plakat. Jedna uczennica trzyma flagę Grecji, a druga napis: Edukacja globalna.
Nei Pori. Uczniowie stoja przed nauczycielem, który trzyma w ręce plakat. Jedna uczennica trzyma flagę Grecji, a druga napis: Edukacja globalna.
Nei Pori. Uczniowie stoja przed nauczycielem, który trzyma w ręce plakat. Jedna uczennica trzyma flagę Grecji, a druga napis: Edukacja globaln
Nei Pori. Na piasku na plaży leżą trzy kartki z napisem Edukacja globalna, cel 3, flaga Grecji.